Gljivarske zapovesti

objavljen u: Povezani tekstovi | 4

Sa gljivama nema šale!!!

 

 

Gljive nam svima privlače pažnju. Najširom mogućom lepezom boja i oblika, sve nas oduševljavaju kada na njih naiđemo u šumi, a o ukusima gurmanski spremljenih gljiva da i ne govorimo. Međutim, sa gljivama nema šale. One mogu imati razna negativna dejstva na čoveka, od mučnine pa sve do smrti! Zbog toga pre nego što se upustite u bilo kakve aktivnosti sa gljivama, pročitajte neku stručnu literaturu, popričajte sa iskusnim poznavocima i edukujte se na nekom kursu. Ali, u svakom slučaju pridržavajte se ovih važnih pravila. 10 gljivarskih zapovesti ne samo da mogu da vam produže proces upoznavanja ovih divnih bića, već i da vam spasu život. 🙂

 

1.Ne beri i ne jedi gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ.

2.Ne nosi gljive u zatvorenim torbama, naprtnjačama, kantama, PVC vrećicama, kesama i slično. U obzir dolaze samo pletene ili prozračne korpe.

3.Ne jedi sumnjive primerke gljiva: premlade, prestare, previše ukvašene, sitne, smrdljive, gorke, ljute.

 

 

4. Ne jedi gljive koje si dobio od “dobrog” samoukog poznavaoca gljiva.
5. Ne mešaj u korpi jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama.
6. Nema ni jednog opšteg pravila kojim bi otrovnu gljivu razlikovali od jestive. Nisu jestive sve gljive koje rastu na panju, niti sve one koje jedu razne životinje, niti sve one koje ne menjaju boju mesa. Beri samo ono što dobro poznaješ.

 

7. Jela od gljiva pripremi odmah nakon branja, eventualno drugi dan ili gljive odmah očisti pa ih konzerviraj. Ne podgrejavaj jela od gljiva i ne drži gljive sirove ili pripremljene u hladnjaku. Ne jedi gljive u velikim količinama, jer su većinom teško probavljive.
8. Svaku gljivu koju ubereš, još jednom kod kuće na miru pregledaj, konsultuj stručnu literaturu i ako nisi siguran pitaj stručnjaka za gljive. Ne eksperimentiši na sebi i svojim bližnjima s jestivošću sumnjive i nedovoljno poznate gljive.
9. Pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, istrajnim proučavanjem literature, razmenom iskustava među gljivarima, pohađanjem predavanja o gljivama i izložbama gljiva u organizaciji stručnih gljivarskih udruženja.

 

 

10. Ne smetni nikad s uma da je «OPREZ MAJKA MUDROSTI»

 

 

Izvor: svet gljiva kukavica

Zaprati Nenad Nesic:

Poslednji članci od

4 Responses

 1. Nikola

  Oprez je majka mudrosti na svim zivotnjim poljima. 🙂 Svakako, danas kad je net svima dostupan pa lako mozete i na osnovu slike skontati koja je vrsta u pitanju, razlikovanje je olaksano. Ali naravno, ne smemo se igrati. Bravo za savete. 😀

   
 2. Ana

  Obožavam gljive ali ih nažalost ne poznajem, a nisam ni sigurna da bih se usudila da to radim sama. A šta je sa onim gljivama koje kupujemo u prodavnici, sve one su zatvorene folijom? Takođe sam čula da se gljive ne peru vodom, već se od zemlje čiste suvom krpom ili nekom četkicom.

   
  • Nenad Nesic

   Poštovana Ana, ovde je reč o glivama u šumi, ove u prodavnici su sigurno jestive i neotrovne. 🙂 Nije dobro što su u prodavnicama u celofanu, ali teško da na to možemo da utičemo. Ja se trudim na ih nabavljam na pijaci. Ja ipak mislim da neće da bude loše da ih malo properete, čisto da skinete trunje i neku prljavštinu. Pozdrav

    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.