Gljive su u jeku, sad je pravo vreme za berbu!
Svi mi, ljubitelji prirode, volimo kada naiđemo na ove divne oblike života, ali u razgovoru sa planinarima zaključio sam da ne znamo baš previše o gljivama. Evo nekoliko zanimljivosti i veoma interesantnih činjenica:
- Sve pečurke su gljive, a sve gljive nisu pečurke. Pečurka je mesnato plodno telo gljive odnosno pojavni oblik u jednoj životnoj fazi gljive (u reproduktivnoj fazi). Gljive su heterotrofni organizmi bez hlorofila (uzimaju gotovu hranu iz prirode) i sastoje se od micelijuma koji je izgrađen od hifa ( hife predstavljaju dugačke i često granate filamente – ćelije). Zajedničko za sve gljive i biljke su biljni hormoni, a zajedničko za gljive i životinje su ćelijski zid od hitina, pigment melanin i enzimi prisutni u mitohondrijama (ćelijske organele za ćelijsko disanje i metaboličke procese). U stvari, gljive i životinje, zajedno, spadaju u jedno super-carstvo Opisthokonta.
- Gljive recikliraju biljke posle njihove smrti i pretvaraju ih u plodnu zemlju. Da nije gljiva, planeta Zemlja bi bila zatrpana sa nekoliko desetina metara biljnih (i životinjskih) ostataka i život na zemlji ne bi bio moguć.
- Najstarija gljiva na svetu je nađena u ćilibaru i stara je oko 90 miliona godina – to je jedna vrsta Cordyceps gljive.
- Od raznih gljiva mogu se napraviti predivne boje za tkanine.
- Spore gljiva (i ćelijski zid kod gljiva) se sastoje od hitina – najtvrđe prirodno-stvorene materije na Zemlji. Neki naučnici smatraju da su spore gljiva sposobne za put kroz svemir; drugi čak veruju da su gljive dospele na Zemlju iz Kosmosa! (A neki veruju da su ljudi koji ovo tvrde i sami sa druge planete! 😉)
- Pod odgovarajućim uslovima, spore nekih gljiva mogu da budu uspavane čak vekovima i da ponovo budu fertilne (plodne) posle toliko vremena.
- Gljive su višestruko korisne, i to ne samo kao hrana i lek. Neke gljive se koriste za bioremedijaciju, da apsorbuju i prerade opasne i toksične supstance kao što su ulja, pesticidi i industrijski otpad, na mestima gde takve supstance predstavljaju veliku opasnost po životnu sredinu. Gljive kao izvor hrane mogu koristiti i razne druge vrste mikroorganizama – neke bakterije kao npr. Echerichia coli.
- Mnoge gljive rastu prema sunčevoj svetlosti, prateći sunce isto kao i biljke. Za razliku od biljaka, naučnici još nisu otkrili kako gljive koriste sunčevu svetlost.
- Mycena porodica gljiva sadrži više od 70 vrsta gljiva koje svetle u mraku. Ove gljive proizvode svetlost hemijskom reakcijom koja se zove bioluminisencija. U prošlosti, ljudi su osvetljavali put kroz šumu koristeći panjeve obrasle ovim malenim svetlećim gljivicama.
- Mnogo pre nego što je drveće naselilo Zemljino tlo, Zemlja je bila prekrivena džinovskim gljivama. Dokaz za to je fosil organizma Prototaxites (visok 8m i širok 1m), koji je predstavljao pravu enigmu za naučnike čitavih 150 godina, otkada je otkriven 1859. godine od strane jednog Kanađanina u Saudijskoj Arabiji.
- Psathyrella aquatica je gljiva koja potpuno živi pod vodom.
- U Oregonu, u Severnoj Americi, postoji džinovska gljiva medenjača (Armillaria ostoyae), koja je stara 2400 godina. Njen micelijum prekriva površinu od oko 890 hektara, polako ubijajući drveće u toj šumi. To je najveći živi organizam na Zemlji.
- Gili Trawangan je malo ostrvo u Baliju. Tamo se javno i legalno prodaju i konzumiraju psihodelične gljive. Stavljaju ih u milkšejkove i jedu ih kao čips.
- Vilino kolo je prirodna pojava gde se plodna tela gljive grupišu tako da formiraju oblik kružnice.
- Gljive su sličnije životinjama nego biljkama.
- Postoji gljiva koja liči na mozak i jako je otrovna. U Švajcarskoj i Nemačkoj je zabranjena njena prodaja, dok je neki drugi smatraju za delikates. Reč je o gljivi Gyromitra esculenta (Hrčak).
- Najotrovnija gljiva na svetu Amanita phalloides – zelena pupavka, ima lep i bezazlen izgled kao jestive gljive. Takođe joj je ukus jako prijatan (nikako se ne preporučuje isprobavanje), a simptomi trovanja se javljaju jako kasno, tek kad je uništila jetru i bubrege. Dovoljan je samo jedan maleni šeširić ove gljive da ubije odraslog čoveka. Budite jako oprezni i ako želite da berete gljive u prirodi za jelo, prvo naučite sve o otrovnim gljivama!!!
- Prva dokumentovana studija o efektima „magičnih“ gljiva desila se 1799. godine, pošto je jedna londonska porodica greškom pojela ove gljive za večeru.
- U prirodi postoji jedna gljiva koja raste na drvetu i ima skoro identičan ukus kao piletina, koja se zove Laetiporus sulphureus – šumsko pile.
- Gljive mogu da proizvedu vitamin D kada su izložene sunčevoj svetlosti, baš kao i ljudska koža. Zapravo, izlaganjem sveže ubrane gljive šiitake, sa listićima na gore, sunčevoj svetlosti, za 8 sati može se povećati koncentracija vitamina D u njoj za čak 4600 puta.
- Gljive stvaraju antibiotike i koriste ih da se odbrane i oteraju druge mikroorganizme koji su im konkurenti u ishrani. Antibiotik penicilin izveden je iz gljive (plesni) Penicillium.
Izvor:
Selena Jovanović
Stane
Nikad dosta ucenja o gljivama, jedna od najozbiljnjih nauka samo da se nikad olako ne skvati neka mala razlika. Knjge treba oprezno koristiti uglavnom deduktivno, jer ogromna vecina slika u svim knjigama nije dovoljno dobra da se moze osloniti, treba biti pametan, po cenu zivota
Dusan Milenkovic
Pozdrav prijatelji ovo je prva aplikacija potpuno besplatna ovog tipa na našim prostorima, razvijena kao prototip i u potpunosti samofinansirajuca radimo na usavrsanju i razvijanju uz pomoć Ai tehnologije. Njena misija je da ljubiteljima prirode i pečuraka omogući jednostavan način prepoznavanja različitih vrsta pečuraka naravno oprezno, i pored aplikacije i slikovnih knjiga posavetujte se sa iskusnim prijateljima. Srdačan pozdrav Vrganj.com