Korisni trikovi za kampovanje

objavljen u: Povezani tekstovi | 0

Pre par meseci sam objavio tekst „Kampovanje za početnike“. Ukoliko vam se dopao tekst i želite da provedete odmor na ovaj način, pravi sledeći korak je da se adekvatno spremite po pitanju potrebne opreme, ali i da naučite neke fore i fazone koji vam mogu olakšati boravak u prirodi i učiniti ga izuzetno prijatnim. OK, svi znamo da je na kampovanju smanjen nivo komfora, ali da li smo svi svesni da u deliću sekunde može da se desi da nam se pokvasi toalet papir, da ostanemo bez svetla u gustoj šumi ili da izgubimo ključeve. Ne dozvolite da vam se to desi!

U nastavku slede trikovi za kampovanje koji osim što izgledaju interesantno,oni će vam i pomoći da se osećate iskusno i spremno dočekate većinu situacija koje mogu da se dogode.

 1. Kako da šibica gori 5 – 10 minuta?

OK, nije baš šibica, ali tzv. „fire starter“ koji može goreti i više od 5 minuta može biti veoma koristan ako se nađete u situaciji da palite vatru. Evo kako se izvodi: iščupajte malo parče pamuka i napravite kuglicu; umočite pamuk u vazelin; stavite kuglicu u parče aluminijumske folije i zatvorite foliju ka sredini tako da napravite četvrtasti oblik folije. Malo otvorite središnji deo folije i izvucite parčence natopljene vate. Zapalite vatu, a njena vatra će potom trajati između 5 i 10 minuta! Sasvim dovoljno da se raspali dobra logorska vatra čak i za ljude koje nemaju iskustva.

2. Kako da toalet papir ostane suv?

Zaštitite svoj toalet papir ako idete na kampovanje po kišnom vremenu. Baš kao što sam naveo u uvodu, ovakve situacije se dešavaju često i gotovo uvek kada ih najmanje očekujete. Zato, izdvojte malo vremena da o svom kampovanju razmislite pre nego što tamo krenete, i napravite zaštitnu posudu za toalet papir. Kako to da uradite? Vrlo lako! Za početak, nabavite praznu konzervu od instant kafe. Stavite toalet papir u očišćenu konzervu, izbušite tanku uzdužnu rupu sa strane na konzervi, provucite jedan listić toalet papira i zaštitna kutija za toalet papir je gotova. Naravno, uvek možete koristiti i konzerve drugačijeg materijala. Jedino je važno da taj materijal bude nepropustan i da ima poklopac kako bi toalet papir ostao suv.

3. Iseckajte sapun na tanke listiće

Kada idete na višednevno kampovanje, sigurno će vam trebati sapun. Ako to znate, razmislite šta je najgora stvar koja vam se može dogoditi! Izgubljen sapun ili sapun koji vam se nepažnjom istopio može da postane prava noćna mora. Sprečite ovo tako što ćete izguliti čvrsti komad sapuna na tanke listiće uz pomoć kuhinjskog noža za ljuštenje krompira. Tako iseckane listiće stavite u odvojene komadiće folije i spakujte ih na različita mesta u rancu ili odeći. Ovako ćete uvek imati komadić sapuna spreman za jednokratnu upotrebu.

4. Koristite silikonske čaše

Ukoliko se odlučite za silikonske čaše, činite duplo dobro. Ne samo što ćete ovim potezom više uraditi za zaštitu životne sredine, već ćete biti u mogućnosti da spakujete čaše gde god poželite bez bojazni da će se razbiti ili probušiti. Stisnite ih ili zgužvajte, radite im šta želite ove čaše su neuništive, a tako korisne.

5. Kako da napravite fenjer?

Lampa za glavu je obavezan deo opreme ako se krećete nepristupačnim terenima, gustim šumama i drugim delovima prirode koja može biti prilično mračna čak i kada je vedro. Iskoristiti lampu kako biste napravili pravi fenjer za šator. Lampa za glavu i veća petolitarska plastična flaša od soka, ili idealno deblja flaša bele boje (čitaj: od materijala kao što je bure za kiseli kupus) će biti dovoljna. Napunite je sa nešto vode da obezbediti stabilnost, pričvrstite traku sa lampe za glavu tako da svetlo lampe pritisnete uz plastiku ka unutrašnjosti flaše i odsjaj koji ćete dobiti će biti dovoljan da osvetlite ceo šator bez problema.

6. Plutajući privezak za ključeve

Pošto je veoma verovatno da ćete na kampovanju imati ključeve potrudite se da ih ostavite na mestu na kojem ćete ih sigurno naći. Takođe, obezbedite ih da nehotice ne upadnu u reku ili jezero. Predlog je da napravite privezak za ključeve od plute. Ovaj stari trik će učiniti da čak iako upadnete u vodu, što nije nemoguće, vaš ključ ostane na površini. Tanku metalnu žicu iskoristite da izbušite pampur i napravite luk. Prikačite ključeve na taj metalni luk i privezak je gotov.

7. Napravite rajfešlus lakšim za korišćenje

Ako odete na kampovanje tokom hladnijeg perioda godine, sigurno ćete nositi više slojeva odeće, jakne, rukavice i drugu opremu. Ovo može otežati otkopčavanje jakne, pantalona ili drugih delova odeće. Idealno rešenje je da stavite okrugli metalni deo privezka na ručicu rajferšlusa i olakšate sebi život u prirodi. Očas posla ćete otkopčavati i zakopčavati rajferšlus, pa čak iako nosite debele rukavice.

 

8. Prirodna sredstva za borbu protiv komaraca

Postoje neki dani u prirodi, pogotovo blizu vode, kada se prosto ne možete otarasiti komaraca. Pored toga što uvek možete poneti Autan i slične sprejeve i kreme protiv komaraca, uvek možete iskoristiti prirodna sredstva za odbijanje komaraca, koje često možete naći u prirodi. Bacite ove biljke u vatru i komarci će nestati: žalfija, lavanda, bosiljak, eukaliptus, beli luk, a takođe se efikasno pokazala i mlevena kafa.

9. Koristite glatki valjak kad se vratite sa kampovanja da bi bili 100% sigurni da ste uklonili sve krpelje sa odeće

10. Sačuvajte jaja

Stavite jaja u teglu i ne morate brinuti o njima da li će pući, jer se to ne može dogoditi dvaput! 😊 Bolje ponesite bocu sa jajima nego sirova jaja, radi lakšeg transporta i manjih problema.

11. Napravite kutlaču ili kašiku

Ako ste zaboravili da ponesete kašiku isecite lukove na dnu plastične boce od 2l, a zatim secite sve uže do kraja, u zavisnosti koliko želite da vam bude dužina kutlače.

12. Noćno svetlo

Velika je šansa da će nekom zatrebati toalet u toku noći koje, inače, mogu biti jako tamne u prirodi. Plus, tu su uvek i neki razvučeni kanapi koji otežavaju prolaz. Dobar način za rešavanje ovog problema je da stavite solarne lampe blizu krajeva šatora ili klinova. Rezultat je zadivljujući – pune se same preko dana, ekološki ste osvešćeni i osigurali ste brzi odlazak u toalet kada je to veoma bitno. 😉

13. Kako da vatra traje cele noći?

14. Zamka za komarce

Stari trik koji se može koristiti i kod kuće za sve ljude koji provode dosta vremena na terasi ili u dvorištu. Isecite flašu od dve litre i namestite delove kao na slici. Prokuvajte 2 dcl vode i tokom kuvanja dodajte 50 g smeđeg šećera. Kada se smeša sjedini i ohladi dodajte kašiku suvog kvasca. Ključ je da se smeša ohladi, da ne bi došlo do prebrze fermentacije i da se ne meša kvasac, već da pluta po površini. Ostaje vam još samo da zalepite trakom sastav dva dela flaše i vaša zamka je napravljena.

15. Skoro, pa magičan proizvod

Nabavite ovaj izuzetan proizvod koji omogućava da pijete skoro svaku vodu na koju naiđete u prirodi.

(Klik na naslov ili sliku vodi do proizvoda)

16. Dodaci hrani

Nema opravdanja za bljutavu hranu, čak ni u sred šume. Koristite prazne kutijice od bombona ili žvaka kao posude za začine.

17. Čips i tortilje su odlične za potpalu.

Ostaje samo još da razmislimo šta jedemo 😉

18-1

18. Iskoristite kaiš i par kuka da poređate posuđe kao u kuhinji

 

19. Pocepao se ćošak?

Stavite kamen ili metalni novac od 20 dinara i napravite novu sidrenu tačku

20. Najveći trik od svih pomenutih je ne ostaviti đubre za sobom, uživati u harmoniji prirode i ponašati se u potpunom skladu sa tim!!!

 

 

Uživajte na kampovanju!

Zaprati Nenad Nesic:

Poslednji članci od

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.