Kampovanje za početnike

objavljen u: Povezani tekstovi | 1

 

Ukoliko ste veliki ljubitelj prirode, volite neposredno druženje i avanturu, a pritom vam komfor ne predstavlja bitan faktor, onda je kampovanje pravo rešenje za vas. Prvi priručnik za kampovanje je izašao pre više od jednog veka i od tada je ova rekreacija u ekspanziji. Hiljadama ljudi koji na ovaj način provode svoje slobodno vreme i odmore, svakim danom se pridružuje sve više sličnomišnjenika koji žele da upoznaju čari kampovanja. Kao da ne veruju da je kafa ukusnija sa pogledom na smaragdno jezero, da je pasulj slasniji sa mirisom borovine ili da se duže pamti letovanje u smeštaju od pet miliona zvezdica nego pet zvezda.

 

 

Međutim, ovakva zabava iziskuje određenu dozu pripreme i planiranja. Ne može se na prečac krenuti, osim, naravno, ako nemate višegodišnje iskustvo. Zakoni u prirodi su jasni, ali i surovi. Svako njihovo ne poštovanje i ne poznavanje može da završi sa određenim posledicama. Lako je banuti u neki hotel i tamo poručiti i platiti sve što vam nedostaje. U srcu prirode ste, ipak, oslonjeni samo na sebe, na svoje veštine i stvari koje ste poneli. Kako se ne bi predivni trenuci sa porodicom i/ili prijateljima pretvorili u totalni fijasko i možda čak doveli sebe u poziciju da zamrzite ovakav vid uživanja, savetujem da se što više odaljite od čuvenog stava: „Ma, lako ćemo, ne mogu sad o tome da razmišljam.“

Dakle, šta je sve potrebno za boravak u prirodi?

Odgovor će u mnogome zavisiti od vaših navika i potreba, ali pre svega od toga koliko dana planirate da kampujete, u kom godišnjem dobu, gde i kojim prevozom idete. Kako kampovanje nije samo razapinjanje šatora, već iziskuje snalažljivost i adaptiranje datoj situaciji, veoma je bitno napraviti dobar izbor opreme.

 

Prava je umetnost spakovati se optimalno, ne poneti baš sve stvari iz kuće, ali i da ništa ne zafali. Ne brinite, to dolazi sa iskustvom. U nastavku je spisak stvari bez kojih ne bi trebalo da krećete na kampovanje.

 

Šator

Prvo i osnovno – šator. Danas na tržištu postoji veliki izbor šatora: sa tendama, veliki ekspedicijski, šatori sa metalnim šipkama, mali i lagani, tzv. „iglo“…Izbor će zavisti, pre svega od finansija, a potom i od toga koliko često planirate da kampujete. Ako je to dva puta godišnje, uzmite „iglo“ koji je namenjen za neke umerene temperature i prilično je pristupačan. Lako i brzo se montira, lagan je i košta oko par hiljada dinara, a zadovoljava sve potrebe. Međutim, ukoliko vam se šatorovanje uvuče pod kožu i želite da mu se prepustite više puta tokom godine i različitim vremenskim prilikama, potražite kvalitetnije rešenje. Ovde prilično važi pravilo „koliko para, toliko i muzike“, pa budite spremni da šator renomiranog brenda sa garancijom kvaliteta, funkcionalnosti i veka trajanja izdvojite značajniju sumu novca. Glavni parametri za kupovinu ovakvog šatora su: težina, veličina, struktura i cena.

 

 

Vreća i prostirka za spavanje

Nikada ne možete da računate da ćete pronaći idealno ravan teren u prirodi. U praksi se pokazalo da je uvek ispod šatora neki kamen, koren ili sl. Praktične i lagane prostirke rešavaju problem bola u leđima i omogućuju prijatniji san. Noći u prirodi znaju da budu sveže tako da je i vreća za spavanje neophodna, a ukoliko nije sveže, uvek je možete koristiti kao dodatnu prostirku.

 

Posuđe i hrana

Neophodan deo opreme je i pribor za jelo. Veliki broj početnika greši i odlučuje se za plastični pribor koje je krt i lako se lomi. Bolji izbor je aluminijumsko posuđe koje je lagano, praktično i dozvoljava kuvanje i na vatri. Ako se odlučite za nošenje konzervi, ne zaboraviti otvarač. Nije loše da se nađe i neka šolja i tanjir uz pomenuti pribor za jelo. Pritom imajte u vidu da postoje specijalizovani 2 u 1 ili više-u-jedan proizvodi baš za ovu namenu, tipa „švajcarac“, spork i sl.

 

                                                                                                                                                                                                               spoon+fork=spork

Ranac

Dobar ranac nije jeftin, ali kada primetite da on treba da ponese nekoliko kilograma opreme, da izdrži sve vremenske uslove i pređe na desetine(češće stotine) kilometara, shvatićete da je to investicija koja se isplati. Pored toga što treba da bude kvalitetan i udoban, treba da poseduje i odgovarajući prostor, pogotovo za višednevne ture, dovoljan broj džepova i pregrada(u praksi se pokazalo da ih nikada nije previše) i poneki učkur, kuku i sličan dodatak za praktično uglavljivanje šatora, vreće…

 

 

GPS, mapa, kompas

Ukoliko planirate da kampujete po nekim neobeleženim gudurama i šumama, savetujem da se opremite i sa mapom, kompasom i GPS uređajem koji će vam biti itekako od pomoći. Nije loše i da naučite da ih koristite pre nego se upustite u pustolovinu. Ali, ako planirate da svoje prve kamperske korake napravite na obeleženoj i istraženoj teritorije možete da prolongirate nabavku ovih pomagala.

 

Odeća

Garderoba se svakako bira u zavisnosti od godišnjeg doba, ali uvek ponesite bar nešto sa dugim rukavima i nogavicama, jer noći u šumi mogu biti prohladne, ali i kao dodatna zaštita od insekata. Savetujem da ponesete i rezervni set odeće, jer kiša zna da padne i nezavisno od vremenske prognoze.

 

Ostalo ili korisne sitnice

 

Kako bude vreme odmicalo, postajaćete sve iskusniji i znaćete tačno šta vam je višak, a šta ste prethodni put zaboravili. Bez obzira da li je dozvoljeno paljenje vatre ili ne, ponesite malu plinsku bocu koja je zgodna za spremanje kafe ili kraća spremanja klope. Važno je napomenuti da NIKADA ne koristite plinsku bocu u šatoru. Pored toga, ne zaboravite džepnu baterijsku lampu, upaljač/šibice, sprej protiv insekata, mini prvu pomoć sa elementarnim potrepštinama i par stvari od alata(pre svega mali čekić) za koje ni ne znate koliko mogu biti korisni.

 

 

Nadam se da će ovaj mini vodič biti od koristi. Možda je dobra ideja da za početak izaberete neke uređene lokacije, sa kuhinjama, tuševima i sl. dok se malo ne osmelite i uhodate, pa da tek nakon toga probate pravo kampovanje u netaknutoj prirodi. Evo i spiska uređenih kampova širom Evrope, možda će nekom da koristi. https://www.campercontact.com/en/

 

Zaprati Nenad Nesic:

Poslednji članci od

  1. Goran

    Kao iskusan kamper/izviđač savetujem da na višednevno kampovanje ne krećete bez užeta, sekirice i noža. Suve noge su ključ, a ostalo ćete sigurno kupiti 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.