Morahalom – Đakuzi gulaš

objavljen u: Prirodopisi | 0

 

Ovaj članak se malo razlikuje od prethodnih i ne opisuje prelepa zelenila Srbije, ali itekako prati duh i želju da se zapali iz (z)grada i interesantno provede vikend. Ne želim da odvratim strastvene ljubitelje planinarenja od uživanja u zimskoj idili, ali mislim da će porodičnim ljudima, „svežim“ parovima i uživaocima konformizma ovakav predlog više odgovarati. Kako je stigla zima i ozbiljno niske temperature mnogi, osim zbog posla i prodavnice, ne izlaze iz kuće. Možda je jedino što bi moglo da ih motiviše topla voda, bazeni i kuliranje u banji.

Koordinate: 46.216385, 19.889331
Rastojanje od BG: 210km
Težina akcije: 1 – OPUŠTENCIJA
Način realizacije: SOLO
Oprema: KUPAĆI, PEŠKIR, PAPUČE

 

Dosta agencija organizuje odlazak, ali kada sam video da se mahom kreće oko 5h ujutru, momentalno sam se dao u analizu kako bi to moglo ugodnije da se priušti. Takođe, znam i da par planinarskih društava organizuje zimske odlaske, pa možete da pratite programe Planinara avanturista, Iskre i KAUP-a.

 

 

Morahalom se nalazi na oko 200 kilometara od Beograda i dva i po sata vožnje. Putuje se autoputem preko Novog Sada i Subotice i vožnja ne predstavlja značajniji napor. Mnogi se odluče za granični prelaz „Horgoš“, ali bih savetovao alternativnu varijantu – prelaz „Bački Vinograd“. Većina ne zna za ovaj prelaz, sigurno je manja gužva i zabranjen je prolaz za sva osim putnička vozila. Treba biti obazriv i paziti na vreme, jer je otvoren samo 07-19h.

Posle granice i nekih 10-tak kilometara brzo se stiže na kružni tok u centru ravničarskog sela. Nakon toga vrlo lako se može naći neki od brojnih besplatnih parkinga, kao i veliki narandžasti objekat koji je ulaz u spa.

 

 

Banja Morahalom ili Eržebet centar je novije gradnje, sa raznovrsnim vodenim sadržajem i idealan je za sve uzraste, naročito za porodične posete. U sastavu centra nalazi se devet bazena na otvorenom i 15 bazena na zatvorenom. Pored bazena tu je i dodatni sadržaj koji garantuje zanimljiv celodnevni boravak: finska sauna, infrared sauna, aroma sauna, parno kupatilo, slana soba, hidromasaže, terapijske usluge, aqua park, sadržaj za decu, masaže. Pored wellness & spa i zabavnog sadržaja, zbog lekovite vode i terpaijskih usluga koje se nude, centar je blagotvoran kod širokog spektra zdravstvenih tegoba. Terapeutski bazeni se pune isključivo lekovitom vodom bez dodavanja hemikalija temperature 39,5°C koja se crpi sa dubine od 660 m. Voda sadrži alkali hloride i jod koji su pogodni za lečenje oboljenja kičme, reume mišića, kao i lečenje ginekoloških problema.

 

 

U neposrednoj blizini se nalazi i nekoliko hotela, kao i kuća štrudli, kuća lutaka, vinska kuća, park ptica, paprika park… Ali u okolini je u ponudi i rezervat bizona i vožanja čamcem po jezeru, tako da za radoznalce i istraživače ima sasvim dovoljno materijala za ispunjen vikend.

 

 

Ulaznica za spa je 2400 forinti, što u prevodu znači osam eura, plus 1000 dindži depozit za ključ za svlačionicu. Dobro je napomenuti da su turistički orijentisani i da primaju kartice, pa čak i dinare i eure. Svlačionice su čiste i uredne, ali zamerka je da je malo mesta za presvlačenje. Kada sačekate svoj red i presvučete se, zabava može da počne.

 

 

Izbor bazena je veliki i redosled njihovog korišćenja je do vas. Najveći deo usluga je uključen u cenu, skoro sve osim masaža. Medicinsko dejstvo je prisutno i ne želim da ga umanjim. Ali pravo magično dejstvo nastaje sa svakim udarom hidromasažera kada sa blaženim osmehom shvatate da ste se izmestili. Ostavili ste bar na par sati svakodnevnicu, probleme, brige i sva negativna energija i stres se izbacuju sa svakim novim vodenim tretmanom. Kada „zaboravite“ deo briga u bazenu, očekivano je da ćete biti lakši i puni elana.

 

 

U sastavu kompleksa je i 33 metara dugački bazen predviđen za plivanje, kao i dva simpatična tobogana za sve koji traže malo uzbuđenja. Sve deluje prilično uređeno i organizovano. Od informativne table pored svakog bazena sa temperaturom vode i preporučenim vremenom boravka, pa sve do ledenih kockica pored saune.

 

Pravi mađarski langoš

 

Bitna informacija je da kada ogladnite postoji nekoliko lokala koji spremaju hranu, ali možete i poneti svoju. Uglavnom je pristojnog kvaliteta sa prilično pristupačnim cenama. Koliko sam video, hamburger je dva do tri eura, sendvič 1 euro, razne palačinke i uštipci 1-1,5 euro, dok u lokalnoj  čardi dobar gulaš je oko pet eura, a možete poručiti i roštilj, ribu, salate…

Tobogani

 

Evo i par napomena koje mogu biti od koristi:
•    Mogućnost korišćenje svih bazena i sauna je neograničena sa važećom ulaznicom ili medicinskom uputom.
•    Ako želite izaći sa teritorije banje i kasnije vratiti se nazad, tada treba da kupite izlaznu kartu od 200 Ft.
•    Od 1. januara 2012. godine nema označenog mesta za pušenje u zatvorenim prostorijama banje.
•    Banja je otvorena svaki dan cele godine, osim 24-tog decembra.

U povratku preporučujem za istinsnske sladokusce da svrate u Suboticu i posete poslastičarnicu Boss. Njihovi specijaliteti biće pravi “šlag na torti” hedonističkog izleta.

 

 

 

Zaprati Nenad Nesic:

Poslednji članci od

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *