Rafting – više koristi od nezaboravne avanture

objavljen u: Povezani tekstovi | 0

 

Rafting i/ili splavarenje je aktivnost na otvorenom koja koristi čamac na naduvavanje za kretanje i navigaciju kroz reku. Ova avantura se najčešće odvija u brzim planinskim rekama u okruženju divlje netaknute prirode. Može biti izuzetno zanimljiva ekskurzija koja će vas odvesti duboko u srce prirode. Najbolji period za odlazak je u proleće, kada snegovi sa planina daju snagu rekama i one postaju divlje i neukrotive. Pored neverovatnih pejzaža koji se mogu videti, ovaj sport uživa izuzetnu popularnost i zbog adrenalina koji se oslobađa prilikom prolaska kroz bukove. Skoro da je neopisivo ukroćivanje penušavih talasa uz zaglušujući huk pomahnitale reke.

 

Spada u ekstremne, jer postoji rizik od ozbiljnih povreda ukoliko se ne pridržavate saveta skipera. Ukoliko budete „poslušni“ moći ćete da uživate u blagodetima koje ovakva avantura donosi. Generalno, rafting je odlična aktivnost koja obezbeđuje pružanje socijalnih, psiholoških i fizičkih koristi za ljude svih uzrasta.

Pored nezaboravnih uspomena i brda profilnih slika, rafting će vam obezbediti i:


Oslobađanje stresa

 

Stres može imati brojne negativne uticaje na telo, od fizičkih oboljenja do duševnih bolesti. Najčešće se ispoljava kao anksioznost ili depresija. Jedan od najpoznatijih načina za smanjenje stresa je fizičko aktiviranje koje pomaže oslobađanje endorfina u vašem telu. Ove hemikalije pokreću pozitivna osećanja u vašem umu, koji pomaže da se oslobodite stresa i negativnih emocija. Veslanje spada je zahtevnije vežbe, tako da možete očekivati da se osećate bolje i oslobođeno od stresa nakon bele vodene avanture.

 


Povećavanje samopouzdanja

 

Splavarenje uključuje manevrisanje oko stena i prolazak kroz različite brzake i bukove. Iako su svi učesnici bezbedni u svakom trenutku, sa proživljavanjem rafting avanture probudiće se osećaj pravog dostignuća. Kao rezultat toga, povećava se samopoštovanje i samopouzdanje koje će se reflektovati i na druge aspekte i poslove u vašem životu.

 


Povećavanje moždane sposobnosti

 

Isti endorfin koji se oslobađa tokom vežbanja i koji pomaže da se smanji stres može pomoći  prilikom koncentracije i osećaju samouverenosti prilikom rešavanja bilo kakvih problema. Pored toga, fizička aktivnost može da pomogne da se pokrene rast novih moždanih ćelija i sprečava opadanje mentalnih sposobnosti koje neumitno dolazi sa starenjem.

 


Povezivanje grupe

 

Rafting avantura pruža priliku da se povežete sa svojom grupom dok radite zajedno na postizanju cilja. Vrlo lako uočavate snage i slabosti saigrača, jer splavarenje traži disciplinu, timski rad i liderske sposobnosti. Učešćem u timskoj aktivnosti, učite važne društvene veštine koje mogu da se primene u mnogim drugim oblastima života, uključujući radno mestu ili prijateljsko/porodične odnose. To je i razlog zbog čega veliki broj kompanija organizuje baš rafting kao vid team building-a.

 


Boravak na suncu i čistom vazduhu

 

Biti na otvorenom je način da se izložite suncu i da udišite čist vazduh. Dalja istraživanja pokazuju da u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću se stvaraju preduslovi za lučenje seratonina i endorfina, koji rezultuju predivnim unutrašnjim osećajem, pa su narodu poznati i kao hormoni sreće. Ne čudi što su svi na ovakvim ekskurzijama nasmejani. Do duše, verovatno pomažu hladno pivo i vruća jagnjetina koji su zaštitni znak ovih avantura. 😊

 


Jačanje mišića i kardio trening

 

Rafting je zabavna, ali i zahtevna fizička aktivnost. Koristeći gornji deo tela, brzo i energično veslate kako bi se uspešno spustili niz divlju reku. Veslanje direktno pogađa bicepse, tricepse, ramena i leđa. Takođe, zahteva i izdržljivost, jer se mogu desiti duži periodi veslanja kako bi se obezbedio prolazak idealnom putanjom kroz stene i bukove. Ukoliko ste malo „zarđali“ vrlo lako se može desiti da ćete imati upalu mišića u navedenim delovima tela.

 


Psihološko putovanje

 

Splavarenje se može posmatrati i na terapeutski način. Isključeni od modernih briga i odvojeni od tehnologije (bar na par sati) koju svakodnevno i prekomereno koristite , imaćete priliku da pogledate duboko u sebe i zaista povežete um i telo. Takođe, duboko u beskrajnom prostoru majke prirode brzo shvatate da iako postoje brojne prepreke, uz dovoljno napornog rada, posvećenost i pomoć prijatelja, možete postići sve što poželite.

 

 

Opcija za odlazak na rafting ima puno, a o jednoj o kojoj sam pisao ranije možete pročitati OVDE.
Ako niste bili do sada, što pre nagradite sebe nezaboravnom avanturom. Sad je pravo vreme za odlazak na rafting.

I zato, telefon u ruke, prijavite se i nestrpljenjem iščekujte avanturu koju ćete dugo prepričavati.

 

Zaprati Nenad Nesic:

Poslednji članci od

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.